
Бадьорий ранок починається з чашки кави! Життєрадісний кавовий аромат запросто перетворить сонного лінивця в прудконогого гепарда. Етнотур вирішив з’ясувати, звідки ростуть ноги у кави, і йому це вдалося!
А ви знаєте, що каву «відкрили» кози? Більше 1000 років тому, прогулюючись покинутим садом, ефіопські кози виявили загадкові дерева з апетитними маленькими плодами, що нагадували стиглі вишні. Нічого не «мекнув» вищестоячій інстанції в особі пастуха, кози нишком обгризли гілки. Через деякий час пастух помітив, що кози стали буйними. Пропала адекватність, в пориві припливу енергії кози стали розбігатися хто куди і норовили буцнути шефа. Непереборними зусиллями бунт все ж був пригнічений. Провівши розслідування, пастух прийшов до висновку, що причиною стали плоди загадкового дерева. Випробувавши на собі ефект ягідок, пастух поділився відкриттям з місцевим ченцем. Сарафанне радіо виявилося на рідкість ефективним, і незабаром про плоди, що містили в собі чудодійну життєву силу, дізнався весь світ.

Люди дуже спостережливі і ліниві. Дізнавшись про кіз, людство зажадало з’ясувати, хто з мешканців тваринного світу є кофеманом. А з’ясувавши, тут же почало використовувати працю братів менших в своїх цілях. Тепер каву збирають і обробляють … тварини! Такі сорти кави вважаються елітними і дорогими. Найдорожчу каву в світі, названу «Чорний бивень», роблять з плодів кави, з’їдених і переварених тайськими слонами, і вартує вищеперекаканний шедевр купу грошей – $ 1100 за кг.

Екзотичний напій має насичений, м’який смаком без гіркоти саме завдяки процесу травлення в кишечнику слона. Чому ж так дорого? По-перше, утримування слонів в заповіднику – справа накладна. По-друге, слонів годують тільки тайською кавою Арабіка, вирощеною на висоті 1500 м. Крім того, слонам потрібно з’їсти близько 32 кг кавових плодів, щоб зробити 1 кг кавових зерен.
Конкуренцію неквапливим хоботастим складають прудкі люваки.

Ці тваринки виробляють за такою ж технологією «Kopi Luwak». Люваки дуже вибагливі і їдять виключно найстигліші і смачні кавові вишні. У маленькому животику відбувається цілий сільськогосподарський процес: збір врожаю, позбавлення від м’якоті, ферментація, що дає відчутний результат на фініші. Однак шлунок слона в цьому сенсі має деяку перевагу. А саме – розміри шлунка і швидкість переробки. На відміну від лювака, яким для переробки кавових зерен потрібно майже два тижні, слони справляються з поставленим завданням за 15-30 годин. Та й асортимент БАДів в слонячому шлунку більш різноманітний: кавові зерна «мліють» разом з бананами, цукровим тростником і іншими інгредієнтами типової вегетаріанської дієти слона, щоб в результаті вийшов унікальний насичений і фруктовий смак.
Один мінус: плантації з дикими лювака є тільки на Суматрі, а за Чорним бивнем летіти доведеться на Мальдіви або в Таїланд … Та й за чашечку такого напою доведеться викласти 50 $.
Етнотур пропонує прокотитися за чашкою ароматної кави в Закарпаття! Адже саме тут можна знайти унікальні затишні цукерні і насолодитися смаком улюбленого напою!