
Заплуталися в колоритному закарпатському меню? Плутаєте баник з баношем, а кнедлики з кремзликами? Туристична компанія Етнотур допоможе Вам розібратися! Спеціально для наших туристів ми створили Тлумачний словничок Закарпатської Кухні!
Баники – рулети з дріжджового тіста з різними начинками (мак, яблуко, сир, горіхи);

Банош – цю традиційну гуцульську страву варять з кукурудзяної муки на сметані з овечого молока з додаванням бринзи, шкварок і грибів. Подача страви теж дуже важлива: спочатку викладають саму кашу, після шар бринзи, зверху шкварки і гриби, ні в якому разі не перемішувати, а ложкою зачерпувати відразу всі шари. Банош готують тільки! чоловіки. Жінки до приготування баноша не допускаються.

Бограч – в перекладі з угорської – “котел”, “казан”. Головне правило приготування бограча: готувати на відкритому вогні в казані. Наваристий бограч містить в своєму складі кілька сортів м’яса – яловичину, свинину, телятину, копчені реберця і сало, овочі – картопля, морква, солодкий перець, помідори, а також приправи – паприку, кмин, кріп. Пікантну гостроту надає перець чилі, а неповторний димний аромат досягається за допомогою палаючої головешки, яка занурюється в казан в кінці приготування. Гармонійно доповнюють смак бограчу підсушені шматочки тіста – т.зв. «чіпетке».

Гомбовці – закарпатські колобки-гомбовці гідно оцінять ласуни, які в той же час підраховують кількість калорій. Гомбовці – дієтичні, приготовані на пару колобки з дріжджового тіста з ароматною фруктовою начинкою і посипані панірувальними сухарями.

Глива – груша
Гурка – закарпатська кров’янка (кишка) з рисом;
Гуслянка – традиційний карпатський кисломолочний продукт часто є доповненням до багатьох страв. За словами місцевих жителів, справжня гуслянка повинна бути густою, як жирна сметана – щоб ложка в ній стояла!

Дїйсно-перкельт – в перекладі з угорської «підсмажений». Класичні інгредієнти дїйсно-перкельту: свинина, цибуля, помідори, часник і паприка. Все підсмажують і тушкують. Універсальність перкельту полягає в варіативності основного компонента. Страву готують як з різних сортів м’яса, риби, раків, так і грибів і овочів.

Частина друга Тлумачного словничка вже готується до випуску! А Ви готові? 😉