
Гурмани, ви з нами? Туристична компанія Етнотур продовжує оновлювати Тлумачний словничок Закарпатської кухні! Вперед, в гуцульську Колибу за смачненьким!
Муштарда – гірчиця
Палинка – міцний алкогольний напій, настояний на фруктах або ягодах;
Пикниця – традиційна домашня ковбаса з паприкою

Пляцок – торт;
Підбиванка – в вершки або сметану додають борошно, паприку і молоко. Все збивають так, щоб не залишилося грудочок;
Підбивані лопатки – наголос на останньому складі. Традиційний закарпатський суп, головним інгредієнтом якого є спаржева квасоля – лопатки. Крім лопаток в суп додають копчені реберця, картоплю, паприку і інші приправи. А підбиті вони, тому що підбиваються сметаною, кислим молоком або кефіром;

Поклажани – помідори;
Полядвиця – різновид шинки;
Риплянка – традиційне ситна страва, яка служила закарпатцям другим хлібом. В її основі – картопля і кукурудзяна мука. Риплянка вариться в чавунному посуді при постійному помішуванні до однорідної консистенції, а на стіл подається з бринзою, кислим молоком, смаженою цибулькою, шкварками, як гарнір до м’ясних страв;

Рокот-крумплі – улюблена народна страва. Під цією загадковою назвою ховається звичайна картопля, зварена в мундирках і запечена в сметані з яйцями (в перекладі з угорської рокот – “яйце“, крумплі – “картопля“), ковбасою та сиром. У кожної закарпатської господині – свій оригінальний варіант страви. Хтось додає в рокот-крумплі сало, хтось – пикницю або шинку, а деякі замість сметани заправляють страву підбиванкою (див.вище);

Сбитень – стародавній слов’янський напій, прабатько чаю, його вік – понад тисячу років. Готується сбитень на основі меду з додаванням різних прянощів і трав’яних зборів. Дуже корисний для здоров’я. Сбитень буває і алкогольним, і безалкогольним, п’ється як гарячим, так і холодним;

Страпачки – галушки з сирої або відвареної картоплі;

Смачного!
Читати першу частину Тлумачного словничка Закарпатської кухні
Читати другу частину Тлумачного словничка Закарпатської кухні