
Вибір страви в закарпатській Колибі справа непроста. Від незвичайних назв голова йде обертом і ризик помилитися досить великий. Щоб полегшити завдання, Етнотур пропонує Вам взяти з собою Тлумачний словничок Закарпатської Кухні!
Токан – не плутати з баношем. Страва зі свинини, яка незмінно подавалася з кукурудзяною кашею, приготовленою на воді (на відміну від баноша, який готують на сметані з овечого молока). Бринза, шкварки теж присутні, але в дещо іншому вигляді: в тарілку викладають шар каші, шар бринзи, потім знову каша і знову бринза. Шарів може бути стільки, на скільки вистачить каші. Зверху страву завершують шкварки, або смажена свинина – тут немає чітких правил.

Торгоня – домашні макарони – одна із старовинних угорських борошняних страв. Процес приготування торгоні досить специфічний і вимагає певної підготовки. Круте тісто підсушується і натирається на тертці. Отримана «стружка» ще підсушується, присмажується, засипається меленим червоним перцем і тушкується в духовці з овочами і зеленню. Розсипчаста торгоня служить прекрасним гарніром до наваристого перкельту.

Флодні – пісочний пиріг. Начинку для флодні готують з горіхів, яблук і маку, перекладених шарами, а також гусячого, качиного чи курячого смальцю.

Фляки – суп на основі яловичого рубця, дуже простий, але в той же час ситний. Крім рубця в суп кладуть селеру, моркву, цибулю, майоран, мускатний горіх, мелений імбир і твердий сир.

Човлент – єврейське національна страва, суміш м’яса, квасолі, крупи та овочів. Все це запікають в горщиках в печі. В українському варіанті присутньо багато перцю, часник, а також використовується підкопчене м’ясо – окіст або грудинка, що надає човленту пікантного смаку.

Шовдарь – свинячий окіст, копчений на вишневих або сливових гілках. Готується на великі свята. Закарпатська відповідь італійському прошутто та іспанському Хамону.

Шпондерок – шинка
Яськи – велика біла квасоля
Відпочивайте на повну без проблем з туристичною компанією Етнотур!
Читати першу частину Тлумачного словничка Закарпатської кухні
Читати другу частину Тлумачного словничка Закарпатської кухні
Читати третю частину Тлумачного словничка Закарпатської кухні